A kormány agrárfilozófiája a gyengék segítésének elvét követi

Nagy érdeklődés kísérte az egyetem gödöllői kampuszán a Nemzeti Vidékstratégiáról szervezett fórumot, melynek előadója dr. Ángyán József egyetemi tanár, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára volt.

 

Az államtitkár gazdag étlapot kínált, számos témáról szólt. Az idő persze kevés volt, mint mindig, ezért a különösen fontos kérdések téziseit ismertette. Azután az elhangzottakhoz kapcsolódó kérdésekre válaszolt – a hallgatók nagyobbik része egyetemista volt. A május 31-i fórumon megjelentek dr. Beke János rektorhelyettes, a karok dékánjai és számos kutató, illetve előadó.

Dr. Ángyán József kiemelte: a kormánykoalíciónak van agrárkoncepciója; stratégiája, agrárpolitikája a vidékkel folytatott párbeszédben formálódik. Mindent meg kell változtatni, s meg is tudjuk, mert a szükséges törvényi, jogi, intézményi átalakításhoz adottak vagy megteremthetők a feltételek. A kormány agrárfilozófiája – szemben az előző kormányokéval – nem a gyengék cserbenhagyását és az erősek még erősebbé tételét vallja, hanem éppen a gyengék segítésének elvét követi. Ezt kívánja a vidék-, a népesedés-, a tulajdon- és a földpolitika, valamint a hozzájuk kapcsolódó hitel koncepciója valamint a családi birtokok piackívánalmai is.

Hangsúlyt kapott a globalizáció jelensége, mint amit jól kell érteni, és nem szabad feltenni a kezünket, hanem minden törvényes eszközzel korlátozni kell önző érzéketlenségét. Külön témaként is sok szó esett a piacépítésről és a piacvédelemről. Az államtitkár beszélt az érdekképviseletekről, a szakmai szervezetekről, a szaktanácsadásról, a szektorok jelenéről és perspektívájáról.

Dr. Ángyán József a kérdésekre adott válaszait zárva megköszönte az érdeklődést, a drukkolást, de mint fogalmazott, inkább a segítséget várja.