Nemzetközi eszmecserén

Május 20-án Szolnokon, a Megyeházán is bemutatkozott a vidékfejlesztő szociális munka szak, amely az országban egyedülálló Jászberényben, a Szent István Egyetem Alkalmazott Bölcsészeti Karán.

 

BAKOSI TAMÁS

szociális munka szakos hallgató, ABK

Szolnokon rendezték meg a Globalizáció és újszegénység az európai vidéken - Civil együttműködés az európai vidék felemelkedéséért! című nemzetközi konferenciát, melynek résztvevőit Kovács Sándor, a megyei közgyűlés elnöke köszöntötte. Az előadók között volt. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter („A vidék élni akar!- a Vidékfejlesztési Minisztérium 10 éves Nemzeti Vidékstratégiája”), Gérard Peltre, az EU Agrár és Vidékfejlesztési Konzultatív Tanácsának elnöke, Franciaország (Az EU Közös Agrárpolitikájának reformja. Vidékfejlesztés esélyei), aki már a Jászberényben is tiszteletét tette az egyetemen, továbbá Camilo Mortagua az Európai Vidék Egyetemeiért Egyesület elnöke, Portugália (Helyi érdek és globalizáció - helyi áruk közvetlen értékesítése), Rodics Gergely, Pogány-havas Kistérség ügyvezető igazgatója, Románia (Tájgazdálkodás és biodiverzitás védelem a Pogány-havas kistérségben, Alessandro la Grassa, a Szociális és Gazdasági Kutató Központ igazgatója (CRESM), Olaszország (Börtönviselt emberek visszajuttatása a munkába Palermoban: kiút a szegénységből és a bűnözésből), Maria Grzechynka, a Sucha-Beskiddzkai Ökológiai és Turisztikai Főiskola igazgatója, Lengyelország (Leader programok a vidékfejlesztésben Malapolska régióban.).

A magyar előadók között volt dr. Nagyné Varga Ilona, a Jász-Nagykun-Szolnok Megye Esély Közalapítványa Regionális Forrásközpont vezetője, aki a szociális földprogramokról tartott előadást, valamint Szvoboda Zoltánné a Magyar Szegénységellenes Hálózat elnökségi tagja, regionális koordinátora, aki a FAIR (Egy hiteles segítség a pénzügyi gondokban címmel tartotta meg prezentációját.

Jászberényből a vidékfejlesztő szociális munka szakot dr. Barkó Endre dékán és dr. Szarvák Tibor tanszékvezető mutatta be. A résztvevők sorai között jelentős számmal jelen voltak a szakot hallgató diákok, akiknek sok sikert kívánt a konferencia elnöksége.