BioPhys Spring 2011

Május 26-27-én tizedik alkalommal került megrendezésre a BioPhys Spring (BPS 2011) konferencia. Az elmúlt években Prága, Lublin és Nyitra adott otthont a rendezvénynek. Idén a jubileumi konferencia szervezését és lebonyolítását a Szent István Egyetem, GÉK KÖRI, Fizika és Folyamatirányítási Tanszéke végezte.

 

Ez a nemzetközi konferencia főként a fiatal kutatók, PhD hallgatók számára kínál lehetőséget arra, hogy tudományos eredményeikről beszámoljanak. A kétnapos rendezvényen 3 szekcióban 32 szerző 20 előadása hangzott el. Az előadások érintették a biológiai anyagok villamos és hőtechnikai tulajdonságait, foglalkoztak az algával, mint bioüzemanyaggal, a talajban lejátszódó folyamatok modellezésével és az élelmiszerek szárítási és tárolási kérdéseivel is. A biofizikai témák mellett a Lublini Agrofizikai Intézet új laboratóriumai által nyújtott mérési lehetőségről és a megújuló energiák témakörében szerzett új eredményekről is hallhattunk érdekességeket. Az előadások két oldalas összefoglalói a rendezvényhez kapcsolódó kiadványban az érdeklődők számára hozzáférhetők.

A tudományos bizottság tagjai: Farkas István professzor, a SZIE Környezetipari Rendszerek Intézet igazgatója, a rendezvény főszervezője, Jiri Blahovec, a prágai Cseh Élettudományok Egyetem professzora, Jozef Horábik, a Lengyel Tudományos Akadémia Agrofizikai Intézet igazgatója, Zuzana Hlavacová, a nyitrai Szlovák Agrártudományi Egyetem Mérnöki Karának oktatási dékánhelyettese és Vlasta Vozarova, a nyitrai Agrártudományi Egyetem Fizika Tanszékének vezetője.

Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a szlovák, lengyel és magyar résztvevőknek eredményeik bemutatásán túl szorosabb szakmai együttműködés kialakítására is lehetőséget kínált a konferencia. A tudományos munka mellett szakmai konzultációkra, egyetemünk bemutatására, Gödöllő nevezetességeinek megismerésére, a VM Mezőgazdasági Gépesítési Intézet laboratóriumainak megtekintése és a magyar konyha néhány specialitásának kipróbálására is volt lehetőség.

A résztvevők hasznos ismeretekkel, tapasztalatokkal gazdagodtak. A rendezvénysorozat 2012-ben Prágában folytatódik.