„Csodálatos gyógynövényeink nyomában”

BARNA MARIANNA

könyvtáros, részlegvezető, KDKL

Könyvtárunk második alkalommal csatlakozott a Múzeumok Nyári Éjszakájához. Kapuinkat ismét kitártuk, a kicsiket és a nagyokat egyaránt különlegesebbnél különlegesebb programokkal vártuk. Idén előtérbe kerültek a gyógynövényes és a könyves csodák.

Az est egyik fénypontja a sok száz kötetből álló régi, ritka (RR) könyvek, nyomtatványok, muzeális értékű gyűjteményének bemutatása volt. Legrégebbi könyvünk Hieronymus Bock 1556-ban, Strassburgban kiadott Kreuter Buch című gyógynövényeket ismertető műve.

A régi muzeális értékű könyveink közül több gyógynövényes könyvet emeltünk ki, mint például: Diószegi Sámuel: Magyar füvész könyv. melly a' két magyar hazábann találtatható növevényeknek megesmerésére vezet, a' Linné alkotmánya szerént. Készült, és nyomtatódott Debreczenbenn, 1807. Az előszót Diószegi Sámuel és Fazekas Mihály írta.

A régi gyógynövénykönyvek felébredtek, a gyógynövények valósággal életre keltek. A GATE Zöld Klub Egyesület közreműködésével az érdeklődők minden érzékszervükkel felfedezhették a gyógynövények rejtelmes világát.

Az éjszaka másik kiemelkedő eseményének számított a Zenés teaház forgataga. Színes programjaink között igazi felfrissülést jelentett a Jázmin Néptáncegyüttes bemutatója, amelynek egyik kiemelkedő tagja Könyvtárunk informatikus könyvtárosa, a Gödöllői Fiatal Művészek Egyesületének zenés műsora és könyvtárosaink „csábító” és „mesés” felolvasása.

Természetesen most sem hiányozhattak a próbatételek: kincsvadászat a sorok és a könyvek között, tudáspróba, ötletsarok és valóságos társasjáték bajnokság a Szíriusz Kulturális Egyesület közreműködésével.

Érdeklődő vendégeink „idegenvezető” kíséretében ismét bejárhatták a könyvtár épületét, megtekinthették azokat az épületrészeket, amelyekbe a mindennapi könyvtárhasználat alkalmával nem juthatnak el.

A látogatók három túra közül is választhattak: raktártúra esti csillagvizsgálással egybekötve, levéltári kalandozások és könyvtári séta.

Pihenésképpen a Kutatói Segédkönyvtárban a NAVA (Nemzeti Audiovizuális Archívum) bemutatója során meg lehetett tekinteni néhány érdekes mesét, animációs filmet, filmhíradót, valamint értékes magyar filmeket. A bemutatott filmek között igen érdekesnek bizonyult a Királyi váró átadása után a gödöllői vasútépítést bemutató híradó.

Programjaink mellett Olvasószolgálatunk is működött. Rendhagyó ajándékként a Könyvtár elengedte az este folyamán visszahozott dokumentumok késedelmi díját, az elveszett olvasójegyeket ingyen kicserélte az új kártyára, valamint ingyenes beiratkozási lehetőséget biztosított.

Barna Marianna

könyvtáros, részlegvezető