Nap Napja 2011

Június 19-én 18. alkalommal jelentkezett a központi égitestünk tiszteletére a nyári napforduló alkalmával szervezett európai Nap Napja (SunDay) magyarországi rendezvénye a Szent István Egyetemen. A program szervezője ezúttal is a Gépészméröki Kar Fizika és Folyamatirányítási Tanszéke volt.

A Nap Napját a házigazda, dr. Farkas István, a Magyar Napenergia Társaság (MNT) elnöke és dr. Imre László, az MNT tiszteletbeli elnöke nyitották meg.

A résztvevők számára a lelki ráhangolódást Komáromi János, Bozó Edit és Roth István zenés irodalmi Nap-köszöntője biztosította.

Az ezt követő szakmai előadásokban a Nap, mint energiaforrásunk szerepelt. Bohoczky Ferenc címzetes egyetemi docens az EU és Magyarország klímaváltozás folyamatában betöltött szerepéről, helyzetéről, Gödöllő város képviseletében Tóth István az energia stratégiai program önkormányzati vonatkozásairól, Kapros Zoltán energetikai szakértő pedig a megújuló energiaforrások támogatási rendszerének aktualitásairól tartott előadást.

Kerekes Dávid, Répai Attila és Wirnhardt Bálint, a Premontrei Szent Norbert Gimnázium tanulói fix és forgatott napelemek energiatermelését hasonlították össze saját mérési adataikra alapozva, Galambos Erik, a SZIE GÉK gépészmérnök szakos MSc hallgatója pedig fotovillamos rendszerek méretezéséről beszélt.

Hozzászólásokkal, a témakörhöz kapcsolódó kérdések feltevésével a hallgatóság is aktív részese lett a szakmai vitának. A vitát követő kis fogadás személyes beszélgetésekre, tapasztalatcserékre kínált lehetőséget.

A rendezvényt az Erkel Ferenc Általános Iskola tanulóinak munkáiból készített kis kiállítás, valamint Ruzsa Dániel SZIE MKK hallgató saját készítésű napkollektorának és a Thermotrade Kft. termikus hibrid napelemének bemutatása tette teljessé.