A Jászság felsőoktatásáért

A Szent István Egyetem Alkalmazott Bölcsészeti Kara sikerrel szerepel a Társadalmi Megújulás Operatív program (közismertebb néven: TÁMOP) pályázatain. A pályázatok kulcseleme a vidék és az esélyteremtés. Erről szól a pedagógiai és a szociális munkához kötődő pályázati innováció és a munkavállalási tanácsadó iroda létesítése is.

DR. SZARVÁK TIBOR PHD

szociológus-szociálpolitikus

egyetemi docens, tanszékvezető

Az integrált pedagógiai rendszerrel kapcsolatban elnyert pályázat esetében - amelyet a jánoshidai iskola a karral és számos más résztvevővel együtt közösen valósított meg - már a zárórendezvényt tartották meg. A projekt kari vezetője, dr. Fábiánné dr. Kocsis Lenke főiskolai tanár ezen az eseményen hangsúlyozta: a cigány kisiskolásokkal való speciális foglalkozás, az idő és a figyelem (fegyelem), valamint a csoportmunka eredményeket szül. A tanítójelöltek lelkesen kapcsolódtak be a pályázatba; bevonódtak, átérezték a problémát. Számukra fontos szakmai gyakorlat ez, hiszen a vidéki közösségekben a konfrontáció mentes együttélés szabályait az iskolában is megismerhetik az érintettek. Nemcsak sikeres bázisiskola, hanem sikeres együttműködési háló is kialakult ezzel a pályázattal. A fenntarthatóságot az a közös aggodalom határozza meg, amelyet a projektvezető úgy fogalmazott meg, hogy ,,a gyerekekkel mi lesz?".

A kar vidékfejlesztő szociális munka szakirányú továbbképzési program és specializáció kidolgozását vállaló pályázata Zalaegerszegtől Ópályiig nyert meg hallgatókat. Az első félév közepén járó oktatásban a szakmai kapcsolati bővítés mellett fontos szerepet kap a tudásátadás, az az inkubátori szerepkör, amit a vidéki felsőoktatásnak a megváltozott társadalmi-gazdasági körülmények között el kell látnia. Fontos esemény most, hogy ezen pályázat konzorciumi partnere, a szolnoki székhelyű Agraria-Apure Egyesület segítségével egy komoly brüsszeli egyesülettel írhatnak alá együttműködési szándéknyilatkozatot. Ebben az együttműködésben a Szolnoki Főiskola is szerepet kap.

A munkavállalási tanácsadó (karrieriroda) létesítése azért fontos, mert a nappalis és levelezős hallgatóinknak egyaránt segít eligazodni a változó munkaerőpiaci környezetben. Olyan tréningek, képzések biztosítását vállalta fel az irodát vezető dr. Visnyik Katalin, amelyek meghatározók az életen át tartó tanulás folyamatában és a különböző szakmai képességfejlesztésekben. Ez a pályázat az intézményben végzett sikeres életutak bemutatása mellett arra is hangsúlyt helyez, hogy miként írjunk sikeres önéletrajzot és hogyan menedzseljük magunkat sikeresen a munkaerőpiacon. Az iroda irányítja majd a kar diplomás pályakövető rendszerének munkáját is.