Nemzetközi gazdanap Szárítópusztán

Huszonöt állomás várta a 14. Gödöllő Gazdanapok közönségét június 14-én a Szent István Egyetem szárítópusztai Növénytermesztési és Biomassza-hasznosítási Bemutatóközpontjában. A Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar Növénytermesztési Intézete és a GAK Nonprofit Közhasznú Kft. közös szervezésében megrendezett eseményen több száz gazda vett részt, köztük többen külföldről érkeztek.

 

B. G.

Dr. Gyuricza Csaba egyetemi docens elmondta, hogy a kutatók/nemesítők/gyártók képviselői főként repce- és gabonafajták termesztési, tápanyag-gazdálkodási, növényvédelmi és talajművelési kísérleteinek tapasztalatait adták át a termesztőknek. Olyan fás- és lágyszárú energianövények termesztéstechnológiai információit is megosztották az érdeklődőkkel, amelyek sem élelmiszeripari, sem pedig takarmányozási célra nem hasznosíthatók. Ez a gödöllői tanüzem egyik különlegessége. Lényeges előrelépés, hogy a biomassza termelés mellett a jövőben annak a kisebb üzemi méretű felhasználásáig terjedő teljes folyamatát be tudják mutatni.

A tanüzem vezetője felelevenítette a tavaly mondottakat: a csapadékos időjárás közepette is figyelni kell(ett) a technológiai elemek összhangjára. Az idei évi is azt igazolja, hogy azok a termelők számíthatnak jó eredményre, akik ügyeltek a nedvességveszteséget csökkentő megoldások alkalmazására.

A gazdákat dr. Csányi Sándor egyetemi tanár, a Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar dékánja is köszöntötte a hagyományos rendezvényen, amely évről-évre a kar legjelentősebb gyakorlati bemutatójának számít.

Dr. Kozári József egyetemi docens, a Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézete Szaktanácsadási Kutatóközpontjának igazgatója azokat a képzéseket ajánlotta a termelők figyelmébe, amelyeket 275 ezer forint értékben az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program támogat részükre. Mint elmondta, a nyugat-európai vetélytársak ezekkel a lehetőségekkel maradéktalanul élnek is.

Balázs Gusztáv felvételei