Középpontban az üzemanyagcellák

Május 10-13-ig Budapesten rendezték meg a "COST Action 543 Research and Development of Bioethanol Processing for Fuel Cells" című hálózati tanácskozás sorozat záró konferenciáját a BMGE-n. A hálózat keretében az üzemanyagcellák problémakörével foglalkozó szakemberek ezúttal hazánkban mutatták be eredményeiket, osztották meg tapasztalataikat. A rendezvényt az European Cooperation in Science and Technology (COST) és a Szent István Egyetem GÉK Környezetipari Rendszerek Intézet Fizika és Folyamatirányítási Tanszéke szervezte. A hálózat elnöke Riitta Keiski az Oului egyetem professzora, intézetigazgató, a rendezvény elnöke pedig dr. Farkas István egyetemi tanár, intézetigazgató volt.

 

Az 50 fős rendezvény első napján 4, a másodikon 9, a harmadikon 6 plenáris előadást mutattak be, amiket kerekasztal beszélgetés követett. A rendezvény zárónapján további bizottsági üléseket tartottak.

A résztvevő kiemelt intézmények: University of Oulu, Helsinki University of Technology, Univeristy of Calabria, Istituto per la Tecnologia delle Membrane, TU Graz, Hydrogen and Fuel Cell Laboratory Graz, ICPE SA Bukarest, Risoe DTU Denmark, Åbo Akademi University, Helsinki University of Technology, CREST DIT Dublin, CESI Milan, Institute on Membrane Techonlogy of the Italian National Research Council, Barcelona University, Royal Insitute of Technology Sweden és a Szent István Egyetem.

Az érintett témák közül néhány: az üzemanyagcelláknál használatos hidrogén előállításának különböző módjai; hidrogén előállítása fotovillamos napenergia hasznosítás alkalmazásával; etanol, és bioetanol, mint üzemanyag alkalmazása különböző üzemanyagcelláknál; magas, illetve alacsony hőmérsékleten működő üzemanyagcelláknál jelenleg használatos technológiák bemutatása; glukóz, mint fűtőanyag használata organikus üzemanyagcelláknál; az alkohol és a természetes sav elektrokémiai oxidációja.

Az üzemanyagcella témakör fontosságát mutatja, hogy világviszonylatban sok egyetem, és kutatóközpont nagy számban foglalkozik valamely szeletével. A rendezvény szakmai anyagait rövidesen nyomtatott és elektronikus formában is megjelentetik.